tempelartemis de7wereldwonderen mausoleumhalicarnassus
   
     
Het beeld ter ere van Zeus bevond op de Griekse eiland Penoponnesos binnen in de Dorische tempel van Olympia. Het beeld is 9 m hoog (anderen zeggen 12 m). Dit moest de voorstelling zijn van de Griekse oppergod op zijn troon in Olympus. Het beeld, met ogen van edelstenen, werd rond 432 voor Christus gemaakt door de Atheense beeldhouwer Phidias. Het beeld was voor de rest belegd met goud en ivoor.


Het beeld gaf een imposante indruk aangezien het gebouw, het Parthenon, gebouwd was rondom het beeld, als het ware gekneld tussen de binnenste zuilen van de tempel. Het beeld wordt ook genaamd Pantokrator. Dezelfde beeldhouwer heeft ook het beeld van Athena te Athene gemaakt.
Toen het beeld klaar was paste het nauwelijks in de tempel. Het beeld lijkt buiten alle proporties te zijn gemaakt: Phidias heeft het beeld zittend gemaakt, maar leek te groot voor de ruimte waarin het stond. Het beeld was ongeveer 4 verdiepingen hoog en het beeldvoet van 6,5 meter breed en een meter hoog. De troon was bezet met gevleugelde afbeeldingen van Nikť en met sfinxen. Ook waren er griekse goden afgebeeld op de sokkel van de zetel zoals Noibes kinderen, Apollo en Artemis. Verder zijn er ook giften van koningen en heersers afgebeeld.
Op zijn hoofd staat een krans van olijftakken. In zijn rechterhand draagt hij een NikŤ (een overwinningsgodin), die ook van goud en ivoor is gemaakt. Nikť heeft een band over haar borst. Op haar hoofd een krans. In de linkerhand van het beeld bevindt zich een scepter met een adelaar erop; de scepter is versierd met metalen van allerlei kleuren. De mantel en sandalen zijn eveneens van goud. De mantel is versierd met afbeeldingen van lelies en dieren. De troon is versierd met edelstenen en goud en ingelegd met ivoor en ebbenhout. Helaas, net zoals bij andere wereldwonderen, is er tegenwoordig niets anders dan rotsblokken, fundering en omgevallen pilaren overgebleven.
 
pharosalexandria
web stats