Wereldwonder: Het Colosseum

Een van de nieuwe wereldwonderen is het Colosseum, gelegen in Italië. Dit is dan ook meteen het enige wereldwonder in Europa. Het amfitheater stampt uit de Romeinse tijd. Binnen amper 8 jaar werd dit gigantische theater gebouwd. Maar het bood maar liefst 70.000 plekken voor bezoekers. Het was dan ook in een reuze tempo gemaakt, voor in die tijd.

Als je ooit het Colosseum gaat bezoeken, is het een grote aanrader om een gids te boeken. Dit heeft mij erg veel geholpen en deze gids heeft ook nog eens leuke informatie gedeeld. Waarvan een deel in deze blog staat.

Oorspronkelijk heette het Colosseum anders, namelijk “Amphitheatrum Flavium”. Het was dan ook vernoemd naar de Flavische keizer Vespasianus en zijn zonen. 

Tegenwoordig wordt er niet zo positief naar de plek gekeken, als er wordt gesproken over het volgende feitje. Er stierven namelijk meer dan een miljoen exotische dieren in de arena. Na een tijdje werden de Gladiatorenshows minder populair. Maar dit was niet het geval bij de dieren. De jacht op deze dieren was een grote business. Jagers gingen naar Azië, India en Afrika opzoek naar giraffen, olifanten, panters, leeuwen, krokodillen, tijgers, nijpaarden en ga zo maar door. Per boot reisde de dieren eerst naar Ostia en daarna te voet naar Rome.

Het Colosseum is niet zomaar een rond gebouw. Het is gebouwd met verschillende technische snufjes. Zo was er een velarium, een reusachtig dekzeil. Dit dekzeil beschermde het publiek tegen zon en regen. Dit zeil ruste op 240 masten boven het Colosseum, de touwen waren aan de grond verankerd. 

Er zijn natuurlijk veel gevechten gehouden in het amfitheater. Maar een paar dingen waren verboden tijdens zo’n gevecht. Een daarvan was gokken. Dit werd alsnog in de lopende band gedaan, maar officieel was het verboden. Gokken was namelijk in heel Rome verboden. Maar ook alcohol was ten strengste verboden. Zo mochten de mannen en vrouwen ook niet samen zitten. Alleen Vestaalse maagden mochten, bij hoge uitzondering, eerste rang zitten. Alle andere vrouwen moesten in speciale ringen zitten. 

Het is het dus zeker waard om het Colosseum te zien met je eigen ogen. Om deze geschiedenis beter te kunnen inbeelden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *