De 3 wereldwonder lijsten

Er zijn 3 verschillende lijsten met wereldwonderen. Zo is zijn er moderne-, natuur- en klassieke wereldwonderen. Benieuwd naar wat er op deze lijsten staan? Lees dan verder!

De 7 moderne wereldwonderen

1.Petra (Jordanië)
Petra is een van de mysterieuze plekken op deze aarde. De stad is lange tijd verborgen geweest voor de wereld. Maar deze stad, die volledig uit een roodroze rotspartij is gehakt, is inmiddels een toeristenattractie geworden.
De Al Khazneh is het bekendste bouwwerk van Petra. 

2. Chinese muur (China)
Deze ruim 6 duizend lange verdedigingswal wordt vaak gezien als het grootste bouwproject die de mens ooit heeft gemaakt. Hij loopt dan ook van Shanaiguan tot aan Jiayuguan. Onder bewind van de eerste Chinese keizer, Qin Shi Huangdi, begon de bouw. Dit was in het begin van de derde eeuw. Maar de muur die wij nu kennen is veel later gebouwd, namelijk gedurende de periode van Ming-dynastie (1368-1644). 

3. Cristo Redentor (Brazilië)
Dit enorme beeld is maar liefst 38 meter hoog en heeft een gewicht van 1145 ton. In 1921 was het geld voor het beeld bij elkaar verzameld. De bouw duurde ongeveer 10 jaar. De plek van het beeld is 710 meter hoog. Het kan dan dus ook bewonderd worden door heel Rio. 

4. Chichén Itzá (México)
Gelegen op het schiereiland Yucatán was Chichén Itzá een belangrijke stad van oor de Maya’s. De stad kwam in de negende eeuw tot bloei. Dit is redelijk laat in de historie van het Mayarijk. De piramide van Kukulcán is het bekendste onderdeel van de stad. 

5. Colosseum (Italië)
De bouw van dit amfitheater begon rond 70 na Christus tot 80 na Christus. Het was de belangrijkste locatie voor gladiatorengevechten, openbare executies en exotische dierenmoorden, evenals entertainment met onder andere muziek en andere podiumkunsten. 

6. Taj Mahal (India)
De Taj Mahal is het kroonstuk van de islamitische kunst in India. Vooral de ingelegde edel- en halfedelstenen en het reliëfwerk in het marmer maken het een buitengewoon monument. Het is gebouwd tussen 1631 tot 1648 in opdracht de keizer Shah. 

7. Machu Picchu (Peru)
Deze relatief laat ontdekte plek (1860), staat bekend om de ruïnes en het mooie uitzicht op de Urubamba vallei. Naar schatting zou de plek onderdak geven aan ongeveer 1200 mensen. 

De 7 natuur wereldwonderen 

1.De Amazone
Dit is het oudste regenwoud ter wereld. Het gebied heeft een oppervlakte van 7 miljoen vierkante meter. In het gebied leven veel verschillende soorten insecten, zoogdieren, vogels, bomen en plantensoorten. 

2. Ha Long Bay
Deze baai in Vietnam bestaat uit bijna 2 duizend rotsvormige eilandjes op een gebied van circa 1.500 vierkante kilometer. Het gebied is rijk aan diverse vissoorten en kweekdieren. 

3. Iguazú-watervallen
Tussen de grens van Argentinië en Brazilië liggen de watervallen. Waarvan 80% in Argentinië ligt en de andere 20% in Brazilië. Het geheel bestaat uit bijna 300 watervallen met een hoogteverschil van 82 meter. 

4. Jeju
Dit is het meest zuidelijke punt van Zuid-Korea. Het eiland is gevormd door vulkanische erupties van miljoenen jaren geleden. Het heeft lange tijd geen onderdeel uitgemaakt van Zuid-Korea, het werd zelf gebruikt als een plek voor gevangenen. 

5. Komodo
Het Komodo eiland is rond de 390 vierkante kilometer groot. Samen met nog wat kleine eilandjes vormt het “Nationaal Park Komodo”. In 1980 is dit opgericht om de komodovaraan te beschermen. 

6. St. Paul’s Subterranean River National Park
Dit is werelds langste ondergrondse rivier. Deze is maar liefst 8,2 kilometer lang en kan geheel bevaren worden. Dit park ligt 50 kilometer ten noorden van Puerto Princesa. 

7. Tafelberg
Dit is een bijzonder berg in Kaapstad met een platte bovenkant van ongeveer 3 kilometer breed. Op dit oppervlakte leven veel planten en dieren, zoals de zwartvoetpinguïns. 

Klassieke wereldwonderen 

1.Piramide van Cheops
De piramide maakt deel uit van een groep van in totaal 9 piramides. Waarvan 3 grote en 6 kleine. Zoals de naam al verklapt werd hij gebouwd in opdracht van de Egyptische farao Cheops. Hij zou gebouwd zijn in 2500 v.Chr. 

2. Hangende tuinen in Babylon
Dit plantrijke gebouw zou hebben gestaan in buurt van de huidige stad Bagdad. Het gebouw werd gebouwd in de 6e eeuw v.Chr, in opdracht van koning Nebukadnezar. 

3. Tempel van Artemis in Efeze
Ter ere van de godin Artemis is de tempel gebouwd rond 550 v.Chr. De bouw zou 120 jaar geduurd hebben, met veel moeite. Het gebouw is meerdere malen in brand gezet.

4. Beeld van Zeus in Olympia
Dit beeld was maar liefst 12 meter hoog. Echter leek die groter doordat de hij in een tempel stond. Daarnaast was het ook buiten proporties. Het beeld is de 5e eeuw v.Chr. gebouwd. 

5. Mausoleum in Halicarnassus
De totale hoogte van het mausoleum was 45 meter. Dit bouwwerk was een begraafplaats van een koning. Bijzonder was dat er geen beelden van goden, maar beelden van dieren en mensen hadden. Dit was niet gebruikelijk in die tijd. 

6. Kolossus van Rhodos
Het beeld werd gebouwd ter ere van de herdenking van de grote overwinning van Rhodos. Het was een 33 meter hoge bronzen beeld van de zonnegod Helios. Het werd in 226 v.Chr. vernietigd door een aardbeving. Daarna bleef het 900 jaar lang liggen. Maar in 654 werd het brons in kleine stukjes gehakt door het Arabische leger. 

7. Pharos van Alexandrië
Zover als dat nu bekend is, was dit de eerste vuurtoren ooit gebouwd. De Pharos werd dan ook in de 3e eeuw v.Chr. gebouwd. De vuurtoren heeft ruim 1650 jaar zijn dienst gedaan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *